De winnaars zijn bekend!

De Caïusprijzen van Prométhéa werden in oktober 2021 uitgereikt aan vier bedrijven die zich bijzonder hebben onderscheiden door hun maatschappelijke betrokkenheid via hun cultureel of erfgoedmecenaat. De ceremonie vond plaats op de set van de 24-uurs nieuwszender LN24 en was het onderwerp van een 50 minuten durende speciale uitzending gepresenteerd door journaliste Charlotte Baut.

De Ateliers Melens & Dejardin kregen de titel van ‘Mecenasbedrijf van het jaar‘, het studiebureau Greisch ontving de ‘Caïus voor cultuur‘, terwijl de ‘Caïus voor erfgoed‘ werd toegekend aan Origin Architecture & Engineering. Ten slotte werd de Brasserie de la Houppe onderscheiden met twee prijzen, de publieksprijs en de Caïus voor engagement.

Photographie des lauréats des Caïus 2021 sur le plateau LN24
©Prométhéa asbl –Speciale uitzending ‘Uitreiking van de Caïusprijzen 2021’, gepresenteerd door Charlotte Baut

De Caïusprijzen van Prométhéa

Prométhéa, een belangrijke speler op het gebied van het bedrijfsmecenaat in België, organiseert de Caïus-wedstrijd sinds 1989. Deze wedstrijd beloont mecenasbedrijven die zich onderscheiden door hun creativiteit, hun dynamiek en hun inzet om bij te dragen aan de ontwikkeling en ondersteuning van culturele en erfgoedprojecten.

Om tegemoet te komen aan de eisen in het kader de gezondheidscrisis heeft Prométhéa een nieuwe formule voor de Caïusprijzen voorgesteld, in het kader van een partnerschap met de 24-uurs nieuwszender LN24. Deze nieuwe formule was gebaseerd op drie belangrijke momenten: een campagne om 10 kandidaat-projecten te promoten, de mogelijkheid voor het publiek om te stemmen voor zijn favoriete project en tot slot een speciale uitzending van 50 minuten op LN24. Dit evenement was een antwoord op de wens van Prométhéa om voorbeeldige mecenaatsinitiatieven te belonen; om zinvolle partnerschapsinitiatieven te ontwikkelen binnen de privésector; om de samenleving bewust te maken van het belang om cultuur en erfgoed te steunen; en om een platform te onderhouden voor het promoten van geëngageerde bedrijven.

Om bij te dragen aan deze steun voor cultuur en erfgoed worden de Caïusprijzen die aan de winnende bedrijven worden uitgereikt, belichaamd in kunstwerken die Prométhéa bij een kunstenaar uit de Federatie Wallonië-Brussel bestelt. In 2021 creëerde de kunstenaar François Huon de Caïusprijzen. Prométhéa en de Caïusprijzen kunnen rekenen op toonaangevende culturele en economische partners. De keuze van de voorzitter en de juryleden, de gehuldigde kunstenaar, de journalist en de sprekers in de uitzending, alsmede de kwaliteit van de partners en de kandidaat-bedrijven hebben ertoe bijgedragen dat het bedrijfsmecenaat meer weerklank heeft gekregen.

De uitzending van de 10 interviews en de speciale uitzending van 50 minuten werden gesteund door: de Nationale Loterij, de Federatie Wallonië-Brussel, Urban.brussels, de COCOF, de Waalse Dienst voor het Erfgoed en de Confederatie Bouw.

De kandidaten voor de Caïusprijzen 2021 in video’s