Eiffage x Buren :
Calatrava en Buren ontmoeten elkaar in het station van Luik

Photographie de l'oeuvre de Daniel Buren, Liège Guillemins ©SAP Photographie
2022, Foto van het werk van Daniel Buren, Liège-Guillemins ©SAP Photographie

U hebt vast al veel foto’s gezien van het station Liège-Guillemins in de kleuren van kunstenaar Daniel Buren. Dit is een project dat wordt gesteund door bedrijven die lid zijn van Prométhéa!

Prométhéa feliciteert dit project, dat een geweldige kans biedt om hedendaagse kunst populair te maken en los te maken van het gebruikelijke kader, de musea en galerijen. Door hedendaagse kunst uit te nodigen op een drukke plaats als het station Liège-Guillemins, een belangrijk kruispunt in het Belgische spoorwegnet, pleit dit werk voor toegankelijkheid van cultuur voor zoveel mogelijk mensen. Het wil toegankelijk, ludiek en eenvoudig zijn.  Het werk, dat ontworpen is in perfecte dialoog met de architectuur van Santiago Calatrava, ontvouwt zich over het hele gewelf van het gebouw door een spel van kleuren, contrasten, projecties en reflecties. Deze meesterlijke installatie verandert voortdurend naargelang het daglicht, de uren en de seizoenen. Met zijn monumentale werk in harmonie met dat van Calatrava geeft kunstenaar Daniel Buren het station een metamorfose en een nieuwe potentialiteit.

Eiffage, een van de bij ons aangesloten bedrijven dat bekend is in de bouwsector om zijn vele emblematische gebouwen over de hele wereld, steunde dit grootschalige artistieke project, dat op 15 oktober voor het grote publiek werd ingehuldigd en nu een jaar lang voor het publiek toegankelijk is.

«Wij zijn verheugd mee te werken aan dit grote project dat kunst en erfgoed met elkaar verbindt. Na de bouw van het station zijn onze Luikse teams blij dat ze dit gebouw kunnen sublimeren en een zeer groot publiek kunnen bereiken in het hart van de stad Luik.»

Christophe Van Ophem, Afgevaardigd Bestuurder, Eiffage Benelux.

Het project is een initiatief van de groep Uhoda, in samenwerking met de NMBS en met de steun van privépartners, waaronder Eiffage. Het is ook niet de eerste grote mecenaatsactie is voor de bouwgroep. De groep heeft bijvoorbeeld al actief deelgenomen aan de renovatie van de zuilen van Buren in Parijs, via een mecenaat van competenties.