La licorne

La Licorne, een drijvende kracht achter de revitalisering van de Kanaalzone

In de volkswijken van Brussel (Anderlecht) zijn de vzw’s Atelier Marin en Coop op het idee gekomen om in het kader van een participatieve werf een replica van een oorlogsschip van Louis XIV op schaal 1:4 te bouwen met de naam ‘La Licorne’. Het schip zal ongeveer 14 meter lang en zeewaardig zijn. Daartoe is het uitgerust met een motor en een boegschroef, naast de zeilen.

Het is de bedoeling de burgers van Anderlecht en hun verenigingen, alsook alle andere vrijwilligers (oproep tot vrijwilligers) uit te nodigen op de werf voor de bouw van het schip. Deze werf werd met name georganiseerd via cursussen timmeren en schrijnwerk onder leiding van professionals en in het kader van coöperatieve en creatieve animaties. Na een jaar werken is La Licorne niet alleen een instrument geworden om de kanaalzone te ontdekken, maar ook een opleidingsschip dat ter beschikking van de gemeenschap zal worden gesteld.

De Bruocsella-prijs was bestemd voor de aankoop van materialen voor de bouw van de romp en de tewaterlating van de boot in het bekken van Biestebroeck. De bouw van La Licorne begon in april 2018 en de tewaterlating werd gevierd in mei 2019.

 

Bruocsella 2018-prijs

 

Meer lezen over de winnaar