Les Audacieux

Les Audacieux

De winnaar van de Akcess 2018-prijs is het project ‘Les Audacieux’ onder leiding van het BPS22 Kunstmuseum van de provincie Henegouwen. Les Audacieux is een langlopend bemiddelingsproject, bedacht en uitgevoerd door het BPS22, dat jongeren de durf wil geven om een museum binnen te gaan buiten het schoolkader en op hun beurt ambassadeurs voor cultuur te worden voor hun familie en leeftijdsgenoten.

Dit project voor democratisering van de museumtoegang wordt concreet vertaald in drie fasen: kennismaking met de plaats, geleidelijke toe-eigening van de missies en overdracht, door de jongeren, van de waarden en concepten die in de tentoonstellingen van het BPS22 zijn ontwikkeld.

De eerste fase van het project omvat vier klassen van verschillende schoolniveaus die regelmatig bezoeken brengen, workshops volgen en ontmoetingen hebben met kunstenaars en personeelsleden van het BPS22. In de tweede fase wordt het publiek uitgebreid naar nieuwe schoolgroepen. Voor één dag nemen Les Audacieux de het BPS22 in en nemen ze de leiding over. In de derde en laatste fase wordt deze ervaring uitgebreid tot het grote publiek. Op de dag voor de kinderen van het BPS22 verwelkomen Les Audacieux hun families, maar begeleiden ze ook alle bezoekers van het museum.

Het project 2017-2018 werd uitgevoerd in samenwerking met de Délégué général aux droits de l’enfant, CAL philo van Waver en PAC Charleroi.

 

Akcess 2018-prijs

Meer lezen over de winnaar