"Le Journal des Ventes" par Georges de Feure, 1898

Wanneer de grote Belgische kunstenaars van de art nouveau en de belle époque op de muren van de stad schitteren.

In het kader van het Art Nouveau Jaar 2023 presenteren de Sint-Gorikshallen een tentoonstelling van historische en hedendaagse affiches die de art nouveau van gisteren tot vandaag promoten. Het wordt een gratis en voor iedereen toegankelijke tentoonstelling met meer dan 40 originele affiches van Belgische kunstenaars uit de periode 1890-1910. Hedendaagse affiche-, typografische en grafische ontwerpers zullen ook worden gevraagd voor een herinterpretatie van de Art Nouveau 2023-affiche.

‘Art Nouveau on Display!’ is een tentoonstelling die deel uitmaakt van het programma van het Art Nouveau Jaar Brussel 2023, met als doel Brussel te positioneren als hoofdstad van de art nouveau op Europees niveau. Dit project zal de art nouveau promoten via een gratis en voor iedereen toegankelijke tentoonstelling met meer dan 40 originele affiches van Belgische kunstenaars uit de periode 1890-1910. Het zal ook het Brussels Hoofdstedelijk Gewest promoten via het werk van bekende Belgische kunstenaars. Ten slotte zal er aandacht zijn voor hedendaagse creatie op basis van een herinterpretatie van de art nouveau door hedendaagse Belgische affiche-, typografische en grafische ontwerpers.

Het doel van de tentoonstelling ‘L’Art Nouveau s’affiche!’ is om via een oneindig genereus medium zowel de esthetiek van de art nouveau, het genie van zijn Belgische afficheontwerpers als de stad Brussel te ontdekken in een tijd waarin zij gedreven werd door een ideologie in reactie op de industrialisatie. Buiten onze grenzen zal ook het werk van enkele Europese art-nouveaukunstenaars vertegenwoordigd zijn: Alfons Mucha, Josef Hoffmann, Gustav Klimt, Williams Morris, Antoni Gaudi, Carlo Bugatti, Jan Toorop. ‘Art Nouveau on Display!’ zal ook een project zijn dat afstapt van een klassieke, beschouwende benadering van de art nouveau. Door hedendaagse affiche-, grafische en typografische ontwerpers te vragen hun versie van het Art Nouveau 2023-affiche te brengen, zal de tentoonstelling een sterke link leggen tussen het art-nouveau-erfgoed en hedendaagse creatie.

Om dit project te verwezenlijken, zijn de Sint-Gorikshallen hoofdzakelijk op zoek naar partners om de kosten te dekken van de scenografie van de tentoonstelling en van al het materiaal dat de affiches van gisteren tot vandaag zal belichten (Morriszuilen voor affichage op de wijze van vroeger, plexiglas om de gepresenteerde originele affiches te beveiligen, creatie van een ruimte voor dialoog tussen art nouveau en hedendaagse creatie (reconstructie van een straat met vrije affichage). Dit partnerschap wordt geraamd op € 15.000.

© 2022 – Halles-Saint-Géry