MDEBIASIO

La maison des talents - ALBA

La maison des talents – ALBA is een locatie die kunstenaars de mogelijkheid biedt om te experimenteren met ‘andere manieren van doen’ en in omstandigheden te zijn die bevorderlijk zijn voor zelfoverstijging. Op basis van dossiers kunnen de geselecteerde kandidaten voor een bepaalde periode een atelier en, voor sommigen, huisvesting krijgen.

De locatie zelf omvat ruimten voor uitwisseling die openstaan voor het publiek, ruimten voor productiviteit en herbronning. Elke verdieping heeft zijn eigen bestaansreden en identiteit, maar laat interne en externe ‘permeabiliteit’ toe.

Mélanie De Biasio koos ervoor om het ALBA te vestigen in het voormalige Italiaanse consulaat-generaal, een particulier herenhuis dat in 1877 werd gebouwd voor de voormalige burgemeester, Jules Audent. Dit huis, met een reële architecturale en erfgoedwaarde, moet prioritair worden gerestaureerd.

Het Collectief werd verleid door de dubbele opdracht: de bescherming van een gebouwd erfgoed (het voormalige Italiaanse Consulaat-Generaal) gecombineerd met een multidisciplinair cultureel initiatief, toegankelijk voor kunstenaars en voor het publiek.  Dit project belichaamt de vernieuwing van de stad Charleroi die de leden van het Collectief, bezorgd om hun maatschappelijke rol, willen ondersteunen.

 

Sambria 2018-prijs

Meer lezen over de winnaar